RKT Kunststoftechniek Rombouts Kunststoftechniek Tholen

Hoge corrosiewerende bescherming. Voldoet aan ISO 21809-norm

Wat is PUPP Lining van Rombouts Kunststof Techniek B.V.?

Op locatie aangebrachte coatings zijn vaak een zwak punt in een leidingnetwerk. De coating hecht vaak slecht aan de originele coating. Oorzaken hiervan kunnen de omstandigheden zijn waarin de coating wordt aangebracht, ontwerpfouten of het gekozen materiaal. De oplossing van dit probleem is PUPP Lining. PUPP Lining is een door Rombouts Kunststof Techniek (RKT) ontwikkeld product, heeft een hoge corrosiewerende bescherming en voldoet aan ISO 21809. Het systeem is gelijkwaardig aan de kwaliteit van fabriekscoating.

Met behulp van de door RKT ontwikkelde mobiele werkplaats kan de coating op elke gewenste locatie aangebracht worden.

De omstandigheden waarin coating wordt aangebracht zijn van grote invloed. Het weer speelt bijvoorbeeld een grote rol. In ideale omstandigheden worden coatings dan ook in de werkplaats onder gecontroleerde omstandigheden aangebracht. Vaak is het echter niet mogelijk om onderdelen vooraf te produceren, maar moet dit op locatie gebeuren.

Sommige producenten lossen dit probleem op door op locatie speciale apparatuur te gebruiken, zoals semi-automatische sproeimachines en inductieverhitters. Dit kan echter tot een aantal potentiële problemen leiden. Apparatuur op locatie moet immers én gebruiksvriendelijk én in allerlei omgevingen (woestijnen, bergen, moerassen, temperatuurwaarden onder nul of extreem hoge temperaturen) en weersomstandigheden te gebruiken zijn. Bij het aanbrengen van de nieuwe laag coating moet de bestaande laag niet beschadigd worden.

Wat is PUPP Lining van Rombouts Kunststof Techniek B.V.

Field Joint Coatings voor HDD en persen

Al deze zaken worden nóg belangrijker wanneer de veldverbindingscoatings deel uitmaken van een pijpleidinglengte die is bedoeld voor speciale werkzaamheden, zoals persen of horizontaal gericht boren (HDD). Bij die werkzaamheden komt er veel druk op de leiding te staan. De volgende technische oplossingen worden momenteel voor drielaags gecoate polyolefinebuizen gebruikt: verwarmd aangebrachte polyolefine-based coatings, Heavy-duty Heat Shrinkable Sleeves en glasvezelversterkte epoxyharsen. In het geval van FBE-gecoate buizen worden specifieke vloeibare epoxy’s of ARO (Abrasion Resistant Outer) FBE-lagen toegepast. Voor al deze oplossingen geldt dat ze handmatig worden aangebracht. Het is dus belangrijk dat medewerkers hiervoor gekwalificeerd zijn.

Verloop innovatieproces PUPP Lining

Meer dan tien jaar geleden kregen wij het verzoek van één van onze klanten om een coating voor HDD te ontwikkelen. De coating moest bestendig zijn tegen hoge druk. Onze klant stelde de volgende eisen:

  • Werkend met 3LPP (of 3LPE) moedercoating
  • Bestendig tegen anticorrosie
  • Mechanische eigenschappen (slijtage, impact)
  • Duurzaam met betrekking tot milieu en arbeidsomstandigheden
  • Verbindingskwaliteit met de bovenliggende coating
  • Naleving van de technische specificaties
  • Eenvoudig aan te brengen

In antwoord op deze vraag ontwikkelden wij PUPP Lining®. Deze oplossing is meer dan een innovatie. Het is een baanbrekende oplossing die voldoet aan alle bovenstaande eisen. PUPP Lining is gebaseerd op het thermowasproces van een PP-folie op de moedercoating, gecombineerd met een ongevulde oplosmiddelvrije polyurethaanbekleding. De PP-folie kan worden vervangen door een PE-folie. Dit is afhankelijk van de ondergrond waarop de folie wordt aangebracht.

Hoge presentaties

PUPP Lining voldoet aan de strengste specificaties, zoals SHELL DEP 31.40.30.37-Gen (januari 2008). Het product is speciaal ontworpen voor externe veldvoeg- en revalidatiecoatingsystemen voor leidingbuizen om te gebruiken bij een maximale bedrijfstemperatuur en onder te dompelen in een vloeistof van 80 °C.

Deze combinatie van polyurethaanbekleding met anticorrosie-eigenschappen zorgt voor een goede flexibiliteit en fijn afgestemde viscositeit/uithardingseigenschappen. Dit om de injectie te vergemakkelijken.

Samenstelling PUPP Lining

PUPP Lining is samengesteld uit een roestwerende laag en een externe polyolefine laag. PUPP Lining wordt tijdens een semi-automatisch proces aangebracht en reproduceert de structuur van de moedercoating. Deze semi-automatische behandeling maakt het injectieproces voor het vullen van de PU betrouwbaar. PUPP Lining genereert geen verwarming-/temperatuurspanning in de moedercoating en op de verschillende interfaces (staal-fabriekscoating/moedercoating).

Het concept is simpel: door PP-folie thermowassen te combineren met een PU-injectie met een enkel injectiepunt. Hierdoor is onze oplossing geschikt voor een breed scala aan pijpdiameters: van DN80 (3 ” 1/4) tot… geen limiet! Deze FJC is inmiddels toegepast op diameterbuizen tot DN1200 (48″). Bovendien kan PUPP Lining bijna onafhankelijk van de dikte van de bovenlaag worden aangebracht.

Inmiddels hebben wij PUPP Lining op vele projecten en manieren toegepast.